Pengikut dan Ex-smgrian

Wednesday, October 16, 2013

Hikmah di sebalik ibadah korban


Salah satu amal ibadah yang disunatkan untuk dilakukan pada Hari Raya Aidil Adha ialah melakukan korban.

Waktu melakukannya ialah sesudah mengerjakan solat sunat Aidil Adha sehingga hari tasyrik iaitu 13 Zulhijjah.

Ianya boleh dilaksanakan dengan menyembelih seekor kambing untuk seorang atau seekor lembu untuk tujuh orang.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Kausar ayat 1 - 3 yang bermaksud:

"Sesungguhnya kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat) oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah korban sebagai bersyukur) sesungguhnya orang yang bencikan engkau, dialah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya)."

Berdasarkan kepada firman Allah tersebut, jumhur ulama berpendapat bahawa hukumnya adalah sunat muakad iaitu sunat yang sangat dituntut.

Tarafnya lebih tinggi daripada sunat biasa manakala nilai pahalanya lebih besar.


Dalam satu hadis yang diriwayatkan dari Abi Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda:

"Barangsiapa yang mempunyai kelapangan (mampu) untuk berkorban tetapi tidak dilakukannya, maka janganlah dia datang mendekati tempat kami bersembahyang ini." - Hadis Riwayat Ahmad dan Ibni Majah.

Berdasarkan hadis ini dapat dibuat kesimpulan, bahawa ibadah korban itu sangat penting sehingga hukumnya seolah-olah hampir kepada wajib, terutama kepada mereka yang berkemampuan yang telah dilimpahkan dengan rezeki.

Ibadah korban itu disunatkan oleh Rasulullah SAW sebagai satu latihan dan ujian bagi kaum Muslimin untuk memupuk semangat berkorban dengan cara mengeluarkan sebahagian kecil nikmat dan rezeki yang dilimpahkan oleh Allah untuk dirasai oleh golongan fakir miskin sekaligus memanifestasikan syiar Islam itu sendiri.

Sebagai kesimpulan, antara hikmat dan nilai-nilai yang terkandung dalam ibadah korban antaranya ialah:
  1. Melatih dan membentuk mentaliti kaum Muslimin supaya sentiasa bersedia berkorban sebahagian rezeki dan nikmat kurniaan Tuhan demi kepentingan orang lain.
  2. Sebagai salah satu cara mendekatkan diri kepada Allah sebagaimana yang sering kita ikrarkan dalam sembahyang lima waktu; sesungguhnya solatku, hidupku, ibadahku dan matiku adalah untuk berbakti kepada Allah SWT.
  3. Menghidupkan sirah Nabi Ibrahim yang kemudian disunatkan oleh Rasulullah SAW menjadi syiar ibadah yang utama bagi kaum Muslimin.
  4. Peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail mengisyaratkan kepada kita bahawa jalinan hubungan kerjasama antara generasi terdahulu dengan golongan terkemudian, bakal melahirkan kejayaan dan kecemerlangan ummah.
  5. Dengan penyembelihan binatang korban itu, boleh dinikmati oleh diri orang yang berkorban itu sendiri, kaum keluarga jiran tetangga dan sahabat handai seluruhnya.

Renungilah firman Allah SWT di dalam surah Ibrahim ayat 7 yang bermaksud:

"Dan (ingatlah) tatkala Tuhan kamu memberitahu, "demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya aku akan tambahi nikmatku kepada kamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azab-Ku amatlah keras."

sumber: e-khutbah JAKIM

No comments: