Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, June 6, 2013

Nong Taib


Nong Taib atau nama penuhnya Haji Nong Taib bin Santan ialah sahabat kepada pahlawan Mat Kilau dan Tok Bahaman. Beliau juga turut dikenali dengan gelaran Pawang Nong kerana kepakarannya mengubati penyakit secara tradisonal.

Haji Nong Taib bin Santan dilahirkan di Kampung Sempiat, Tanjung Besar, Kuala Lipis, Pahang pada tahun 1874 (menurut wikipedia bagaimanapun di dalam artikel Menghargai jasa Nong Taib, Maznah Abu Bakar, Kosmo! 1 September 2012, tarikh yang diberikan ialah 1882).

Haji Nong Taib bersama tujuh rakannya telah membuka sebuah kampung yang dinamakan Kampung Ulu Cheka pada tahun 1907 dan dilantik sebagai Ketua Kampung sehingga tahun 1966.

Menurut cucu beliau yang juga merupakan Ketua Kampung Ulu Cheka sekarang, encik Nazri Che Husin, Haji Nong Taib ialah seorang pendekar silat cekak.

Haji Nong Taib pernah beberapa kali hendak ditangkap oleh tentera Jepun bagaimanapun sering menemui kegagalan. Haji Nong Taib juga dikatakan telah 'memagari' Kampung Ulu Cheka daripada diceroboh tentera Jepun dan pengganas komunis.

Haji Nong Taib juga telah menubuhkan pasukan kawalan Home Guard dan polis simpanan yang telah melindungi Kampung Ulu Cheka dari serangan pengganas komunis malahan Haji Nong Taib pernah terlibat dalam pertempuran dengan pengganas komunis di Maran, Pahang.

Pertempuran itu yang dikenali sebagai Peperangan Perlok pernah dirakamkan oleh Tan Sri Abdul Samad Idris di dalam bukunya, Askar Melayu 50 Tahun terbitan Pustaka Budiman Sdn. Bhd.

Setelah menyelamatkan seorang pembesar negeri yang ditahan komunis di Tong Kiat, Maran pada tahun 1945, Haji Nong Taib telah diistiharkan sebagai Pawang Diraja oleh Sultan Pahang.

Antara pengiktirafan lain yang diterima oleh Haji Nong Taib ialah pingat British Empire Medal (BEM) yang dihantar sendiri oleh Jeneral Sir Gerald Templer, pingat Ahli Mangku Negara (AMN) dan Pingat Jasa Kebaktian (PJK) daripada Kerajaan Persekutuan serta Pingat Kelakuan Terpuji (PKT) daripada kerajaan negeri Pahang.

Nama Sekolah Kebangsaan Ulu Cheka juga telah ditukar kepada Sekolah Kebangsaan Pawang Nong sebagai penghormatan kepada Haji Nong Taib.

Haji Nong Taib meninggal dunia pada 10 November 1977 di Kampung Ulu Cheka dan meninggalkan dua orang isteri serta 11 orang anak. Beliau telah dimakamkan di perkarangan Masjid Kampung Ulu Cheka, Jerantut, Pahang.

Sumber asal: artikel Menghargai jasa Nong Taib, Maznah Abu Bakar, Kosmo! 1 September 2012, wikipedia,

No comments: