Pengikut dan Ex-smgrian

Monday, November 26, 2012

Tangisan Gaza

Ketika umat Islam bergembira dengan kedatangan Awal Muharram, sekali lagi dunia digegarkan dengan kekejaman manusia yang tidak bertamadun iaitu rejim Zionis Israel.

Operasi yang dinamakan Pillar of Defence yang dilancarkan oleh rejim Zionis telah membunuh orang awam yang tidak berdosa.

Sebenarnya kezaliman dan keganasan rejim Zionis itu telah dilakukan sejak berpuluh-puluh tahun yang lalu dan telah menimbulkan isu-isu kemanusiaan yang tiada penghujungnya.

Rejim Zionis Israel tidak pernah mengenal mangsa sama ada bayi dan kanak-kanak, lelaki, wanita mahupun warga tua. Mereka akan membunuh tanpa rasa belas kasihan dan hak.

Keganasan mereka ini telah dirakamkan oleh Allah SWT dalam surah an-Nisa' ayat 157 yang bermaksud:

"Maka dengan sebab mereka mencabuli perjanjian setia mereka dan mereka kufur akan ayat-ayat keterangan Allah dan mereka menbunuh Nabi-nabi dengan tiada suatu alasan yang benar dan mereka berkata: hati kami tertutup. Bahkan Allah telah memeterai hati mereka disebabkan kekufuran mereka. Oleh itu mereka tidak beriman kecuali sedikit sahaja diantaranya."

Persoalan besar ialah mengapa bangsa Yahudi berterusan menjadi ganas dan kejam tanpa ada rasa perikemanusiaan?

Ini disebabkan mereka terlalu taksub dengan bangsanya yang dianggap sebagai pilihan Tuhan, bangsa yang disayangi Tuhan, halal membunuh orang yang bukan Yahudi, mendapat sokongan kuat daripada negara kuasa besar dan beberapa negara Eropah malahan ada juga negara Islam yang bersekongkol dengan mereka.

Adalah amat dikesali dengan beberapa negara yang lantang menyuarakan dan mempertahankan hak-hak asasi manusia, demokrasi dan sebagainya tetapi tidak berlaku adil dan berlepas tangan apabila berlaku pencabulan hak asasi rakyat Palestin.

Penubuhan negara Israel secara haram diiktiraf sah oleh pihak barat tetapi mereka tidak mengiktiraf kedudukan rakyat Palestin di negara mereka sendiri.

Kekejaman dan keganasan Israel ke atas Palestin mengingatkan kita kepada keganasan Yakjuj dan Makjuj yang disebutkan dalam al-Quran.

Menurut pandangan seorang ulama, apa yang dimaksudkan Yakjuj dan Makjuj adalah merujuk kepada kuasa barat iaitu Amerika Syarikat dan Yahudi.

Profesor Dr. Muhammad Sayyid Tantawi, Syeikhul Azhar telah menggambarkan sifat keji bangsa ini melalui bukunya Israel fi al-Quran wa as-Sunnah, bahawa Israel sebagai bangsa penjenayah kejam yang tidak membezakan orang tua, wanita, kanak-kanak, masjid, rumah ibadat, tempat awam dan sebagainya.

Israel juga terkenal sebagai bangsa penjenayah yang kuat memusuhi Islam dan bangsa Arab. Golongan ini bukan sekadar ingin menguasai Palestin malah Jordan, Syria, Lubnan, Iraq, Semenanjung Sinai dan termasuklah Madinatul Munawwarah.

Sifat keji Bani Israel ini dinyatakan oleh Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 78 yang bermaksud:

"Orang kafir Yahudi dari Bani Israel telah dilaknat (di dalam Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan menceroboh."

Tindakan yang tidak berperikemanusiaan oleh rejim Zionis Israel itu telah mencabuli undang-undang antarabangsa, undang-undang kemanusiaan antarabangsa, Piagam Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan merupakan jenayah perang yang menyalahi Konvensyen Keempat Geneva 1949 Mengenai Perlindungan Orang Awam Semasa Perang.

Adalah satu hakikat bahawa Islam dan ummah tidak boleh bergantung kepada simpati dan bantuan golongan kuffar.

Oleh kerana itulah Allah SWT memberikan kita peringatan bahawa golongan kuffar tidak sekali-kali akan melindungi Islam dan ummah melainkan mereka dijadikan sanjungan dan pujaan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 120 yang bermaksud:

"Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu."

Islam mengajar kita bahawa umat Islam adalah bersaudara dan wajib dibela. Amatlah salah sekiranya kita membiarkan saudara kita di Palestin menderita tanpa kita melakukan apa-apa. Sedarlah, bahawa kita bukan sahaja wajib membela dan meringankan penderitaan saudara seagama kita di Palestin, tetapi kita sebagai umat Islam juga wajib turut sama mempertahankan kesucian Baitul Maqdis kerana ia adalah kiblat pertama umat Islam.

Sheikh Yusof al-Qardhawi dan Dr. Wahbah Zuhaili merupakan ulama terkemuka dunia menegaskan bahawa umat Islam wajib membantu saudaranya yang kesusahan dalam pelbagai aspek yang diperlukan walaupun terpaksa mengikat perut.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Hujurat ayat 10 yang bermaksud:

"Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara maka damaikanlah di antara dua saudara kamu itu; dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beroleh rahmat."

Mungkin sekali imbas amat sukar bagi kita mengalahkan Israel dan sekutunya kerana mereka kerajaan yang kebal, berada di atas undang-undang antarabangsa dan boleh bertindak sesuka hati kerana ia dinaungi oleh kuasa barat.

Mereka juga memiliki peralatan ketenteraan dan senjata nuklear yang hebat, namun sebagai orang yang beriman, kita mesti percaya bahawa Allah Maha Berkuasa dan mengatasi segalanya.

Berdasarkan pedoman sejarah Islam, tentera Islam pernah berjaya menewaskan kubu kuat puak Yahudi dalam Peperangan Khaibar pada tahun 7 Hijrah. Dalam peperangan itu, Rasulullah SAW memimpin tentera Islam seramai 1,400 orang tentera mengepung selama 10 hari.

Tentera Islam diketuai Saidina Ali berjaya menewaskan pertahanan Yahudi dan mereka menyerah kalah.

Renungilah firman Allah SWT di dalam surah Ali-Imran ayat 160 yang bermaksud:

"Jika Allah menolong kamu maka tidak ada sesiapa pun yang akan dapat mengalahkan kamu; dan jika ia mengecewakan kamu, maka siapakah yang akan dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan yang demikian)? Dan (ingatlah), kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman itu berserah diri."

-E-khutbah JAKIM

No comments: