Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, November 1, 2012

Tai chi bantu pesakit selepas kemoterapi

Menurut Persatuan Kanser Amerika Syarikat, lebih 11.4 juta rakyat AS kini hidup dengan kanser malah, terdapat banyak rawatan yang disediakan datang dengan kesan sampingan negatif seperti penurunan kemahiran kognitif contohnya kefasihan berbicara dan kehilangan memori.

Seorang ahli psikologi di Universiti Missouri, Stephanie Reid-Arndt menemui bukti yang menunjukkan seni mempertahankan diri tai chi mungkin dapat membantgu masalah tersebut.

Ia menyokong pendapat saintis-saintis yang banyak mengatakan tai chi memberi impak baik kepada kesihatan emosi dan fizikal.

Dia yang juga seorang pembantu profesor dan mempengerusikan Jabatan Kesihatan Psikologi di Sekolah Profesion Kesihatan berkata, secara umumnya ramai mengetahui tai chi membantu meningkatkan kualiti hidup tetapi, kajian menunjukkan ia juga memberi kesan kepada pesakit kanser yang menerima rawatan kemoterapi.

"Pergerakan perlahan dalam tai chi sesuai kepada pelbagai peringkat kecergasan yang menjadikannya relevan dengan mereka yang baru menjalani kemoterapi," katanya lagi.

Kajian yang dilakukannya melibatkan pemantauan ke atas sekumpulan wanita yang mempunyai sejarah kemoterapi dan menyertai kelas tai chi.

Mereka yang menjalani senaman selama satu jam sebanyak dua kali seminggu selama 10 minggu berjaya mencatatkan peningkatan dalam kesihatan psikologi dan keupayaan kognitif.

-Kosmo!

No comments: