Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, November 29, 2012

Persatuan Drama Amatur Cina Perak (Perak Chinese Amateur Dramatic Association)

Pada tahun 1903, sekumpulan pegawai-pegawai kecil, kerani-kerani, kakitangan bank dan para pelombong muda bertemu di Kelab Kesatuan Cina (Chinese Union Club) di 69, Hale Street (kini Jalan Tun Sambanthan) untuk bermain muzik Kantonis.

Pada tahun 1905, mereka telah membentuk Perak Chinese Dramatic Troupe (Kumpulan Drama Cina Perak) dan membuat persembahan di teater Cina di Leech Street (kini Jalan Bandar Timah) sebagai sumbangan kepada Canton Flood Relief Fund.

Dalam suatu persembahan di Kuala Lumpur, salah seorang pemain drama telah rebah dan meninggal dunia akibat serangan jantung. Setelah insiden tersebut, nama Kumpulan Drama Cina Perak telah ditukar kepada Persatuan Drama Amatur Cina Perak.

Ibu pejabat Persatuan Drama Amatur Cina Perak pada mulanya di Anderson Road (kini Jalan Raja Muda Musa). Setelah 11 tahun mereka beroperasi di sana, mereka membeli sebidang tanah di Osborne Street (kini Jalan Dato Tahwil Azar) dan membuat persembahan untuk mengutip dana bagi membina bangunan pejabat. Mereka juga mendapat sumbangan daripada Dr. Wu-Lien Teh yang terkenal dengan gelaran Manchurian plague fighter (pejuang wabak Manchuria).

Bangunan tiga tingkat yang ada sekarang dibuka pada tahun 1938. Meja besar yang dibuat daripada marmar dan diukir dengan nama 221 orang penderma diletakkan di bawah bangunan tersebut.

Pada bulan September 1945 hingga April 1946, bangunan tersebut telah diambil alih oleh tentera MPAJA (Malayan People's Anti-Japanese Army dan menjadikan bangunan tersebut sebagai markas mereka. Bangunan itu juga dijadikan tempat menyediakan makanan kepada anggota-anggota MPAJA di mana sumber makanan seperti daging, beras dan sayur-sayuran disumbangkan oleh penduduk setempat.

Pentadbiran Tentera British kemudian menjadikan keseluruhan bangunan tersebut sebagai kantin kepada Navy, Army and Air Force Institute (NAAFI kini dikenali sebagai PERNAMA) pada tahun 1946.

-Perak Tourism

No comments: