Pengikut dan Ex-smgrian

Friday, November 30, 2012

Indah Water Konsortium

Indah Water Konsortium (IWK) adalah syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan. Diperbadankan, merupakan syarikat pembetungan nasional yang telah diamanahkan dengan tugas untuk membangunkan dan menyelenggara sistem pembetungan yang moden dan efisien untuk semua rakyat Malaysia.

Pada tahun 1994, Kerajaan Persekutuan telah menganugerahkan konsesi kepada syarikat untuk mengambil alih perkhidmatan pembetungan seluruh negara. Sebelum ini, ia di bawah tanggungan Pihak Berkuasa Tempatan.

Sejak itu, Indah Water telah mengambil alih perkhidmatan pembetungan daripada semua pihak kecuali Kelantan, Sabah, Sarawak dan Majlis Bandaraya Johor Baharu.

Sebarang kemusykilan, orang ramai boleh hubungi pihak IWK di talian bebas tol 1-800-88-3945 atau hantar khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip IWKmesej ke 36399.

Sekitar tahun 1950-an, tandas-tandas yang dibina di luar rumah dikenali sebagai jambatan angkut.

Ia berikutan kerja-kerja penyelenggaraan najis akan dilakukan secara manual iaitu Pihak Berkluasa Tempatan (PBT) di bawah pentadbiran masing-masing akan datang ke kawasan rumah tersebut untuk mengangkut tong najis lalu dibawa dengan lori dan dihantar ke suatu tempat khas untuk ditanam.

-Kosmo!, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)

No comments: