Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, December 3, 2009

Cili padi



Belacan tanpa cili tidak dinamakan sambal.  Sambal mesti ada belacan dan cili.  Bahan lain hanya tambahan.  Belacan, cili apabila teradun dan ditumbuk atau digiling namanya 'sambal belacan'.  Dengan ulam seperti pucuk janggus, timun, petai, jering, genuak, daun pegaga, kacang kelisa, daun selom, pucuk ubi kayu dan lain-lain, akan sempurnalah makanan ala kampung.

Pedas sehingga telinga menjadi merah, hidung berair namun di situlah kelazatannya apabila belacan menjadi inti tonggak kepada sambal dengan ulam-ulaman.  Bagaimanapun bukan sebarang cili yang boleh melazatkan sambal belacan ini.

Cili padi (atau dikenali juga sebagai cili api dan cabai burung) adalah satu-satunya cili yang 'ngam' dengan belacan untuk dijadikan sambal.  Mendapatkan cili padi mestilah bermula daripada benih yang baik.  Buah benih itu mesti dikeringkan dahulu atau dijemur di bawah cahaya matahari.  Setelah kering ia hendaklah dipecahkan untuk mengeluarkan biji, kemudian direndam lebih kurang 4 jam.

Toskan dan keringkan di kawasan teduh.  Biarkan selama dua hari agar betul-betul kering.  Simpan dalam bekas yang kedap udara.

Cari tanah yang dibakar supaya pokok tanaman menjadi kering.  Dapatkan baja organik dan tanah pasir.  Semaikan dalam bekas yang sesuai dan di bawahnya dilubangkan agar air tidak bertakung.

Campurkan baja organik dan tanah pasir ke dalam bekas tanaman dan taburkan biji benih cili padi itu.

Apabila tumbuh, biarkan sebulan dalam bekas semaian sehingga ketinggian 150 cm kemudian barulah dipindah ke dalampolybag di tapak semaian, siram selalu dan kemudian barulah dipindah ke dalam pasu besar.

Jangan lupa cili padi jika sudah ada belacan dan jangan lupa ulam-ulaman yang boleh mendatangkan khasiat.

Sumber: Utusan Pengguna

No comments: