Pengikut dan Ex-smgrian

Wednesday, April 23, 2014

Identiti Terengganu: Keropok Lekor dan Nasi Dagang

Salah satu kedai menjual keropok lekor yang popular di Terengganu

Keropok lekor ialah makanan yang menjadi identiti dan pengenalan kepada masyarakat Terengganu.

Keropok Losong

Jenama 'Keropok Losong' terdapat hampir semua tempat di Malaysia.

Makanan yang dibuat dari tepung sagu dan ikan ini menjadi menu kemestian kepada pengunjung yang datang ke Terengganu.

Keropok Lekor kini menjadi makanan yang tidak asing lagi kepada rakyat Malaysia.


Nasi Dagang Terengganu amat istimewa kerana ia hanya dihidangkan bersama gulai ikan 'Aya' (tongkol) dan acar.

Cara ikan 'Aya' dimasak membezakan Nasi Dagang Terengganu kerana ia sangat empuk hingga tulangnya menjadi lembut.

'Dagang' bermaksud orang dalam perjalanan.

sumber: internet

No comments: