Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, August 29, 2013

Manfaat telur untuk wanita hamil


TELUR merupakan salah satu makanan alternatif yang baik kepada wanita hamil.Satu kajian di Universiti Cornell, Amerika Syarikat mendapati, kandungan sejenis bahan yang dikenali sebagai kolin dalam telur boleh mengurangkan risiko penyakit kepada bayi dalam kandungan.

Selain itu, ia berupaya meredakan tekanan ibu ketika proses kehamilan. Penemuan itu tambah diyakini apabila kajian sebelum ini menunjukkan hormon kortisol yang dihasilkan semasa hamil boleh menguatkan imunisasi anak.

"Kajian ini menunjukkan pengambilan kolin dapat melawan beberapa kesan buruk akibat tekanan semasa hamil seperti tingkah laku dan gangguan metabolik," kata ketua pengkaji, Marie Caudill.

Kajian tersebut yang disiarkan dalam Journal of Federasi of American Societies for Eksperimental Biology mendedahkan bahawa telur terbukti memainkan peranan penting dalam perkembangan otak bayi terutamanya berkaitan memori dan pembelajaran.

Kajian itu turut mendedahkan, wanita yang dietnya rendah kolin memiliki risiko empat kali ganda untuk mendapat anak yang mempunyai masalah berkaitan saraf.

Menurut Caudill, setiap biji telur mengandungi sebanyak 125 miligram kolin di dalam kuning dan putih telur.

-Kosmo!

No comments: