Pengikut dan Ex-smgrian

Monday, June 17, 2013

Sakit jantung faktor risiko kanser prostat


Dalam sebuah kajian skala besar yang melibatkan golongan lelaki, penyelidik dari Duke Cancer Institute, Amerika Syarikat mendapati terdapat perhubungan antara masalah arteri koronari dengan kanser prostat.

Analisis yang turut menguji ubatan prostat itu juga merumuskan kemungkinan bahawa kedua-dua penyakit itu berkongsi punca yang sama.

Jika disahkan penyakit jantung merupakan faktor risiko kanser prostat, ia mungkin dapat dicegah dengan perubahan gaya hidup.

Jean-Alfred Thomas II, felo pasca kedoktoran Bahagian Urologi yang merupakan penulis utama kajian yang diterbitkan dalam jurnal kanser dalam talian, Cancer Epidemiology, Biomakers and Prevention memberitahu, apa yang baik untuk jantung mungkin baik untuk prostat.

Kanser prostat, sama seperti penyakit arteri koronari yang menyebabkan kematian ramai orang dewasa di Amerika Syarikat.

Ia kanser kedua paling bahaya dalam kalangan lelaki selepas kanser paru-paru dengan purata 240,000 kes baharu dilaporkan setiap tahun dan 34,000 kematian.

Risiko lelaki dengan masalah arteri koronari untuk mendapat kanser prostat ialah 35 peratus dan perangkaan itu meningkat mengikut masa.

-Kosmo!

No comments: