Pengikut dan Ex-smgrian

Tuesday, June 18, 2013

Biji kopi hijau turunkan berat badan


Saintis telah melaporkan bukti baharu bahawa biji kopi hijau atau yang tidak dipanggang boleh menyumbang kepada penurunan berat badan untuk tempoh yang singkat.

Dalam satu kajian yang dibentangkan di National Meeting and Exposition of the American Chemical Society (ACS) kali ke-243, saintis Joe Vinson dan rakan penyelidiknya menerangkan mengenai sekumpulan individu dengan berat badan berlebihan mengambil sebahagian daripada biji kopi hijau setiap hari.

Hasilnya, mereka dapat menurunkan 10 peratus daripada berat badan. Pengambilan beberapa kapsul ekstrak kopi hijau setiap hari dengan pemakanan rendah lemak dan diet sihat serta senaman yang kerap merupakan cara selamat, berkesan serta murah untuk menurunkan berat badan.

Kajian itu melibatkan 16 orang dengan masalah obesiti berusia 22 hingga 26 tahun yang mengambil kapsul ekstrak dan plasebo selama 22 minggu.

Peserta kehilangan berat purata 7.7 kilogram termasuk purata 10.5 peratus penurunan berat badan keseluruhan dan 16 peratus lemak tubuh.

Dia percaya keberkesanan tersebut terjadi kerana bahan yang dipanggil asid klorogenik yang hilang apabila biji kopi dipanggang.

-Kosmo!

No comments: