Pengikut dan Ex-smgrian

Friday, December 7, 2012

Kurangkan karbon bermula dari rumah

Mengikut fakta, jika anda membuat sedikit perubahan dalam gaya hidup harian, perubahan yang berlaku terhadap alam sekitar sangat besar.

Sebagai contoh, apabila sudah selesai bekerja, matikan semua komputer dan cabut palam daripada soket. Ia dapat membantu mengurangkan 50 peratus pencemaran karbon yang anda lakukan.

Bagi penghuni kediaman yang sentiasa menggunakan pendingin hawa atau pemanas air, terdapat beberapa tip yang boleh membantu anda mengurangkan kadar pengeluaran karbon sekali gus tinggal di rumah yang selesa.

  1. Pastikan ruang yang berhawa dingin tiada sebarang kebocoran udara supaya proses penyejukan boleh sampai pada tahap optimum dan tenaga menyejukkan sesuatu ruang itu dapat dijimatkan.
  2. Tukar semua pendingin hawa, pemanas air atau perkakas elektrik dan elektronik lain kepada yang bersifat mesra alam sekitar.  Ia boleh mengurangkan penggunaan tenaga sekali gus mengurangkan bil elektrik.
  3. Kepada mereka yang gemar mandi dengan air panas pada waktu pagi, tidak salah jika menurunkan sedikit darjah kepanasan bagi mengurangkan pengeluaran haba ke alam sekitar.
  4. Disarankan supaya menggunakan pili automatik yang akan berhenti mengalirkan air apabila tiada sebarang objek dikesan.

-Kosmo!

No comments: