Pengikut dan Ex-smgrian

Tuesday, November 6, 2012

Jalan pantas untuk pesakit kanser prostat

Kajian melibatkan 1,455 lelaki di Amerika Syarikat yang didiagnosis dengan kanser prostat peringkat awal mendapati terdapat hubungan antara senaman berjalan secara pantas dengan merendahkan kanser prostat daripada merebak, demikian menurut kajian saintis di University of California, San Fransisco dan Sekolah Kesihatan Awam Harvard.

Lelaki yang berjalan pantas sekurang-kurangnya pada kelajuan 1.6 kilometer sejam selama tiga jam setiap minggu selepas didiagnosis dengan kanser didapati hampir 60 peratus kurang berisiko berlakunya kewujudan semula kanser atau memerlukan rawatan kedua.

"Apa yang penting di sini ialah tahap aktiviti itu kerana hanya dengan berjalan pantas baru pesakit lelaki dapat merasai faedahnya," kata Erin Richman, Felo Kedoktoran di University of California yang merupakan penulis kajian yang diterbitkan dalam jurnal Cancer Research.

Dalam satu kajian lebih awal oleh June Chan dari universiti sama dengan kerjasama Sekolah Kesihatan Awam Harvard menunjukkan aktiviti fizikal selepas diagnosis dapat mengurangkan kesan berkaitan penyakit itu.

-Kosmo!

No comments: