Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, September 6, 2012

Khasiat enzim brokoli

Ramai beranggapan suplemen merupakan jalan pintas bagi menjana kesihatan sempurna sama seperti khasiat yang dibekalkan sayur-sayuran.

Namun, saintis telah mendapati bahawa khasiat di dalam brokoli dan kobis yang berupaya melawan kanser tidak boleh diserap ke dalam bentuk pil.

Ketua kajian, Emily Ho dari Oregon State University Amerika Syarikat (AS) memberitahu, penukaran nutrien penting dalam makanan kepada suplemen tidak mudah.

"Sesetengah vitamin dan nutrien seperti asid folik lebih baik diambil menerusi suplemen berbanding makanan. Tetapi beberapa nutrien yang menyumbang kepada kesihatan diri seperti brokoli dan sayur-sayuran berkaitan perlu diambil dalam bentuk asal," ujar Emily.

Kebaikan pada brokoli adalah ia mengandungi fitokimia yang tinggi dipanggil glukosinolat dan kajian mendapati ia mampu menurunkan risiko kanser prostat, payudara, paru-paru dan kolorektum.

Kajian oleh Oregon itu juga mendapati enzim di dalam brokoli yang dimakan secara mentah atau dimasak secara sederhana dapat membantu pemecahan glukosinolat kepada kompaun berguna iaitu sulforafne dan erusin.

-Kosmo!

No comments: