Pengikut dan Ex-smgrian

Friday, September 7, 2012

Gelaran bapa elak sakit jantung

Kajian yang mengambil masa selama satu dekad menunjukkan bahawa 135,000 lelaki yang tidak mempunyai anak berisiko tinggi mati disebabkan sakit jantung berbanding mereka yang digelar bapa.

Kumpulan penyelidik juga mendapati bahawa kemandulan atau ketidaksuburan yang dialami lelaki mungkin tanda awal kepada masalah jantung.

"Terdapat bukti yang menunjukkan kemadulan merupakan gambaran kepada tahap kesihatan lelaki pada masa depan," ujar ketua penyelidik, Dr. Michael Eisenberg dari Universiti Stanford, California.

Jelas Michael, lelaki mandul berisiko tinggi terhadap beberapa penyakit seperti kanser dan kumpulannya sedang mengenal pasti kesan-kesan kepada tahap kesihatan lelaki yang disebabkan kemandulan.

Kajian yang dilaporkan menerusi jurnal Human Reproduction itu dijalankan selama 10 tahun ke atas 130,000 lelaki yang telah bersara dan 50 tahun ke atas.

Senarai itu dihadkan kepada lelaki yang masih berkahwin atau pernah berkahwin bagi membuat perbandingan di antara lelaki yang mempunyai kemungkinan memiliki anak.

Lelaki yang mempunyai penyakit seperti strok atau sakit jantung dikecualikan bagi menjadikan keputusan senarai awal kajian itu berada dalam kelompok sihat.

Namun, dalam tempoh 10 tahun kajian itu dijalankan, 10 peratus daripada lelaki itu mati dan satu daripada lima kematian itu diakibatkan oleh sakit juantung.

Apabila melihat kepada status bapa, lelaki tanpa anak dalam kajian itu mempunyai 17 peratus risiko mendapat sakit jantung berbanding yang memiliki anak.

-Kosmo!

No comments: