Pengikut dan Ex-smgrian

Wednesday, June 19, 2013

Bertih jagung tinggi antioksidan


Reputasi bertih jagung sebagai snek yang baik untuk kesihatan mendapat perhatian selepas para saintis melaporkan ia mempunyai antioksidan polifenol yang lebih tinggi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Joe Vinson, pelopor dalam analisis komponen sihat dalam coklat, kekacang dan makanan biasa lain, menerangkan bahawa polifenol lebih pekat di dalam bertih jagung yang mempunyai hanya empat peratus air.

Penemuan lebih memeranjatkan ialah kulit bertih jagung iaitu bahagian yang dibenci ramai kerana mudah terselit pada gigi, memiliki kepekatan polifenol dan serat sekali gus menjadikan bertih jagung snek sempurna.

Vinson bagaimanapun memberitahu, cara penyediaan dan hidangan bertih jagung merosakkan imejnya kerana ia dimasak dalam bekas penuh dengan minyak, bersalut mentega atau mentega palsu yang digunakan di kebanyakan panggung wayang.

Ia juga dicampur garam, minyak dan gula lalu menjadikannya mimpi ngeri nutrisi yang penuh dengan lemak dan kalori.

Bertih jagung juga tidak dapat menggantikan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dari segi vitamin dan nutrien lain yang kritikal untuk kesihatan.

-Kosmo!

No comments: