Pengikut dan Ex-smgrian

Tuesday, November 17, 2009

Penyediaan makanan yang selamat



Penyediaan makanan yang selamat adalah penting untuk mencegah keracunan makanan.

Secara amnya, makanan yang selamat ialah makanan yang bebas dari pencemaran; contohnya, kuman berbahaya, bendasing, dan bahan kimia yang haram.


Untuk pengetahuan anda;

• Bakteria keracunan makanan boleh dipindahkan kepada orang lain dalam sesuatu masa.

• Bakteria keracunan makanan ini boleh ditemui di hidung, mulut, tangan, usus dan luka yang dijangkiti kuman

• Bakteria keracunan makanan ini boleh disebarkan oleh orang yang menyediakan makanan melalui bersin, batuk ke dalam makanan dan dengan menyentuh makanan.

• Kebanyakan wabak keracunan makanan timbul akibat dari pencemaran makanan semasa makanan disediakan oleh orang yang menyediakan makanan tersebut.


Bagaimana untuk memastikan penyediaan makanan yang selamat?


Pengguna seharusnya :

• Menjaga kebersihan diri

• Basuh tangan dengan betul, terutama sekali:

o Selepas keluar dari tandas
o Mengendalikan sisa makanan
o Selepas makan, merokok atau menghembus hidung
o Selepas mengendalikan bahan mentah dan sebelum menyajikan makanan

• Pastikan kuku sentiasa bersih dan pendek

• Pakai pakaian yang bersih dan penutup kepala

• Balut luka dengan pembalut luka yang kalis air

• Tanggalkan semua perhiasan seperti cincin, gelang dan jam tangan sebelum menyediakan makanan

• Amalkan tabiat yang sihat apabila menyediakan makanan

• Gunakan sudu, garpu atau penyepit (tong) untuk menyajikan makanan

• Gunakan kain/tuala yang berasingan untuk mengelap tangan, meja dan peralatan makan

• Gunakan papan pemotong yang berasingan untuk bahan mentah dan yang telah dimasak


Perkara yang harus dielakkan:

• Meludah, mengorek hidung atau telinga semasa menyediakan makanan

• Makan, merokok atau mengunyah gula-gula getah atau sirih semasa menyediakan makanan

• Batuk atau bersin ke arah makanan

• Menyentuh bahagian dalam permukaan pinggan, cawan atau gelas semasa menghidang makanan.

• Menjilat jari semasa menyediakan makanan

• Menggaru kepala semasa menyediakan makanan

• Menghembus hidung ke dalam beg, pembungkus atau bekas yang digunakan untuk makanan dan minuman

• Merasa makanan dengan jari atau sudu yang tidak dibasuh

• Menggunakan tangan untuk menyajikan makanan

• Menggunakan bahan bercetak seperti kertas surat khabar untuk membungkus makanan

• Menggunakan peralatan seperti pinggan, cawan dan piring yang pecah, retak atau rosak

Dipetik daripada http://www.fomca.org.my/

No comments: