Pengikut dan Ex-smgrian

Tuesday, November 17, 2009

Brokoli: Mempunyai vitamin dan mineral yang banyak



Brokoli merupakan salah satu daripada sayuran yang mempunyai kandungan vitamin dan mineral yang paling banyak. Ia tergolong dalam keluarga kobis, iaitu kumpulan sayur cruciferous. Antara zat-zat yang ketara ialah vitamin C, vitamin A, asid folik, kalsium dan serat. Walaupun kandungan kalsiumnya tidak setanding segelas susu, tetapi brokoli merupakan sumber kalsium bagi mereka yang tidak memakan produk tenusu. Kalsium bukan sahaja membina tulang yang kuat, malah memainkan peranan penting dalam mengawal tekanan darah tinggi dan juga membantu dalam mencegah kanser olon (usus).

Beta-karotin dan vitamin C adalah antioksidan penting yang dikaitkan dengan menurunkan risiko untuk pelbagai penyakit, termasuk katarak, penyakit jantung dan beberapa jenis kanser.

Brokoli juga merupakan sumber serat yang kaya dan separuh daripada kandungan seratnya adalah serat larut dan separuh lagi adalah tidak larut, dengan itu memenuhi keperluan untuk kedua-dua jenis. Seperti sayur cruciferous yang lain, brokoli mengandungi dua fitokimia yang penting - indoles dan isothiocyanates. Penyelidik dari John Hopkins University School of Medicine di Baltimore telah berjaya mengasingkan sejenis isothiocyanate dari brokoli iaitu sulforaphane yang meningkatkan aktiviti enzim dalam badan yang menentang agen penyebab kanser.


Nilai zat brokoli segar dan dimasak.

Saiz hidangan: 1/2 cawan

Kalori: 27

Lemak: <1 g Lemak tepu: 0 g Kolesterol: 0 mg Karbohidrat: 6 g Protein: 2 g Serat: 2 g Sodium: 32 mg Vitamin A: 1207 IU Vitamin C: 49 mg Riboflavin: <1 mg Vitamin B6: <1 mg Asid Folik: 84 mikrogram Kalsium: 31 mg Besi: 1 mg Magnesium: 16 mg Mangan: <1 mg Karotinoid: 1,567 mikrogram

Sumber: Publications International, Ltd., the Editors of. "Broccoli." 15 March 2007

Dicuplik daripada Buletin Pengguna Isu Januari 2009.

No comments: