Pengikut dan Ex-smgrian

Monday, August 11, 2014

Yogurt


Yogurt ialah sejenis minuman hasil daripada penapaian susu dengan menggunakan bakteria hidup sebagai probiotik yang baik untuk saluran pencernaan manusia.

Tahukah anda, badan manusia memerlukan bakteria yang baik untuk kesihatan saluran pencernaan, apatah lagi bagi golongan remaja.

Yogurt probiotik ialah istilah yang sering didengar dan sama dengan probiotik, merujuk kepada organisma hidup yang boleh memberi manfaat kesihatan apabila dimakan dalam jumlah yang mencukupi di samping merangsang pertumbuhan mikroorganisma yang baik untuk badan.

Yogurt dapat membantu memberi keseimbangan dalam kitaran usus manusia atau bertindak secara langsung terhadap penghadaman dan sistem imunisasi (ketahanan) badan.

Bahan asas yogurt ialah susu dan amalan makan atau minum yogurt membekalkan protein serta khasiat yang diperlukan tubuh seperti kalsium, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, potasium dan magnesium.

Untuk remaja yang sedang berusaha menurunkan berat badan, yogurt merupakan pilihan tepat untuk anda.

Yogurt dapat membantu anda merasai nikmat kekenyangan.

Yogurt berkuasa meningkatkan protein dan kalsium untuk tumbesaran tulang manusia dan membantu mencegah osteoporosis.

Pemakanan yang mencukupi dapat membantu mencegah dan merawat penyakit kelampungan tulang dengan membekalkan kalsium dan vitamin D yang amat penting untuk kesihatan tulang.

Ini penting untuk remaja yang sedang membesar bagi membina sistem tubuh yang baik, sekali gus dapat menghindari penyakit.

Ada juga kajian membuktikan pengambilan yogurt dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan jangkitan pada faraj (bagi remaja perempuan).

Amalkan makan atau minum yogurt sejuk atau sederhana sejuk dan kurang manis setiap hari bagi mengelakkan risiko mendapat penyakit berkenaan.

- BH

No comments: