Pengikut dan Ex-smgrian

Friday, August 22, 2014

Stres


Stres atau berada dalam keadaan tertekan boleh difahami sebagai keadaan jiwa atau emosi yang mengalami pergolakan dan kegelisahan yang amat dalam.

Dalam A Dictionary of Human Behavior, stres atau tekanan atau keadaan tertekan ditakrifkan sebagai ketegangan fizikal dan psikologi yang berpanjangan untuk suatu masa, yang boleh menggugat keupayaan seseorang untuk mengendali suatu situasi.

Ahli psikologi Islam seperti al-Ghazali, al-Razi, Muhammad Uthman Najati, Muhammad 'Izudin Taufik, Samih Atif al-Zin dan Hassan Langulung mentafsirkan stres sebagai tekanan emosi dari sudut kegelisahan jiwa atau emosi manusia seperti gelisah, kecewa, bimbang keterlaluan dan takut.

Emosi itu wujud kerana hati manusia tidak beriman kepada Allah.

Di samping itu, tekanan juga dikaitkan dengan penyakit hati seperti hasad dengki, sombong, ujub dan riak.

Realitinya, stres atau tekanan memang tidak boleh dipisahkan daripada hidup manusia.

Bezanya adalah sama ada stres dialami itu adalah stres biasa atau stres yang luar biasa.

Pakar psikologi berpendapat, stres yang biasa iaitu stres yang sihat adalah perlu dan penting dalam usaha meningkatkan kematangan fikiran dan taraf hidup seseorang.

Sebaliknya, stres luar biasa atau stres melampau mampu memberikan impak negatif, bukan saja kepada diri individu yang sedang menghadapi stres tersebut malah boleh berjangkit membahayakan kehidupan orang lain terutamanya mereka yang berada di sekelilingnya.

Punca utama adalah sifat ego yang tinggi menyebabkan mereka ini enggan berkongsi masalah atau kekalutan yang sedang dialami.

Masalah dan kekalutan ada ketikanya berpunca daripada ahli keluarga sendiri sama ada isteri, anak, ibu bapa malah sanak saudara dan rakan-rakan.

Ada juga berpunca daripada teman wanita. Mereka ini dikaitkan pula dengan masalah kewangan atau kerjaya.

Secara mudah, tiga punca lelaki tertekan disebabkan faktor hubungan, kewangan dan konflik dalam diri.

sumber: Artikel Bahaya apabila lelaki stres oleh Suzana Ghazali, Kosmo! 18 Januari 2013

No comments: