Pengikut dan Ex-smgrian

Thursday, September 3, 2009

Gimnastik Berirama

Gimnastik Berirama adalah sukan di mana pesaing tunggal atau pasangan, trio atau lebih (biasanya lima) memanipulasi satu atau dua aparatus: tali, gelang, bola, belantan dan reben.

Gimnastik Berirama adalah sukan menggabungkan unsur balet, gimnastik, tarian teater dan manipulasi aparatus.

Pemenang adalah peserta memperoleh mata terbanyak yang dianugerahi panel hakim untuk lompatan, kestabilan, putaran, kebolehlenturan, pengendalian aparatus dan kesan seni.

Badan pentadbiran, Fédération Internationale de Gymnastique (FIG), mengubah Code of Points pada 2001, 2003, 2005 dan 2008 untuk menegaskan elemen teknikal dan mengurangkan subjektiviti kehakiman.

Sebelum 2001, penghakiman adalah pada skala 10 mata seperti gimnastik artistik. Kemudian bertukar menjadi skala 30 mata pada 2003, skala 20 mata pada 2005 dan pada 2008 bertukar balik kepada skala 30 mata.

Terdapat tiga nilai diambil kira menjadi mata akhir teknikal, artistik dan kesempurnaan. Pertandingan antarabangsa dibahagikan antara remaja, di bawah 16 tahun dan senior wanita 16 tahun ke atas.

Gimnastik lazimnya memulakan latihan pada usia sangat muda dan mereka berada pada tahap terbaik lazimnya adalah pada lewat remaja atau awal 20-an.

Kejohanan terbesar dalam sukan itu adalah Sukan Olimpik, Kejohanan Dunia dan Kejohanan Grand Prix.

Sumber: Sinar Harian

No comments: