Makan lima kumpulan makanan setiap hari. Bijirin, protein (ikan, ayam dan daging), susu dan produk tenusu, lemak, minyak, gula dan garam.
Makan lima sajian buah dan sayur setiap hari (boleh digabung atau diambil secara berasingan. Pastikan sayur dan buah-buahan berlainan jenis dan warna).
Hadkan kepada 500 kalori setiap waktu makan utama.
Sarapan:
- Nasi himpit (8 kiub kecil - 80 kalori)
- Kuah kacang (1 senduk - 130 kalori)
- Sate ayam (5 cucuk - 200 kalori)
- Teh O/kopi O + gula (1 cawan + 1 sudu teh - 20 kalori)
- Air kosong (1 gelas - 0 kalori)
Tengah hari:
- Nasi tomato (2 senduk - 260 kalori)
- Ayam masak kuzi (1 ketul - 110 kalori)
- Acar timun (1 senduk - 50 kalori)
- Tembikai (1 potong - 40 kalori)
- Air limau nipis (1 gelas - 40 kalori)
- Air kosong (1 gelas - 0 kalori)
Makan malam:
- Nasi putih (2 senduk - 200 kalori)
- Rendang ayam (2 ketul kecil - 100 kalori)
- Sayur campur (1 senduk - 40 kalori)
- Pisang berangan (1 biji - 60 kalori)\
- Air kosong (1 gelas - 0 kalori)
Hadkan kepada 5 gram atau 1 sudu teh gula untuk minuman.
Bersenam 5 kali seminggu
-Kosmo!, Kementerian Kesihatan Malaysia
No comments:
Post a Comment