Pengikut dan Ex-smgrian
Wednesday, February 27, 2013
Hari Gawai
Hari Gawai disambut pada 1 dan 2 Jun setiap tahun oleh masyarakat Iban, Bidayuh dan Orang Ulu.
Ia diraikan selepas musim menuai padi sebagai tanda terima kasih kepada Petara (Tuhan) serta Sempulang Gana dan Anda Mara (Tuhan Padi) kerana memberikan hasil tuaian yang baik kepada penduduk.
Perayaan Hari Gawai menjadi permulaan tahun baharu dalam kalendar masyarakat Dayak.
Sambutan lazimnya diadakan di rumah-rumah panjang.
Antara juadah yang dihidangkan termasuklah ayam pansuh, kuih jala dan kuih sepit.
Tuak atau dikenali sebagai air pengayu bermaksud air panjang umur merupakan minuman tradisi yang dihidangkan.
Ranyai iaitu pokok yang dihias dengan pelbagai hadiah serta makanan dan minuman diletakkan di serambi rumah panjang tuai rumah (ketua kampung) sebagai tanda bermulanya perayaan Gawai Dayak.
-Kosmo!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment