Pengikut dan Ex-smgrian

Friday, September 11, 2009

Panduan menjaga pemakanan dan perut

Menghadiri majlis rumah terbuka setiap kali perayaan boleh membuatkan perut kita meragam sekiranya tidak dijaga

1. Apabila makan, elakkan daripada diselang-selikan dengan air. Enzim penghadaman (asid hidroklorik & enzim hempedu serta pankreas) akan menjadi kurang berkesan untuk membuat kerja-kerja penghadaman dan boleh mengakibatkan perut kembung dan sebagainya.

2. Sekali suapan hendaklah dikunyah sebanyak 40 kali kerana enzim air liur akan membantu menghadamkan karbohidrat. Bila mengunyah perlahan-lahan sebegini, makanan yang disumbatkan ke dalam mulut akan menjadi sedikit dan menghadkan pemakanan. Apabila kurang makan maka ia dapat membantu menguruskan badan.

3. Elakkan daripada membaca atau menonton TV sewaktu makan kerana otak kita lambat menghantar isyarat kepada kita apabila perut sudah kenyang. Ini kerana aktiviti yang dilakukan selain makan mengurangkan tumpuan kita terhadap aktiviti makan.

4. Selepas makan, digalakkan untuk berjalan beberapa langkah dan jangan terus duduk berehat. Karbohidrat yang sedang dihadam akan mudah menjadi lemak. Elakkan juga daripada terus memandu selepas makan kerana perut mudah menjadi buncit.

5. Elakkan juga daripada terus tidur selepas makan kerana mudah mendapat penyakit di samping mendapat gangguan sewaktu tidur.

6. Kurangkan memakan sumber protein daripada daging merah, contohnya daging lembu atau kambing. Sebaliknya lebihkan memakan sumber protein daripada daging putih seperti ikan ataupun ayam. Daging putih dapat mengurangkan panas badan, juga boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit seperti kanser. Elakkan daripada mencampur adukkan makanan dari sumber protein seperti ayam ketika makan, contohnya ikan laut dicampur ikan darat, ditambah pula dengan ayam percik, daging lembu dan air soya. Perbuatan begini memudahkan perut kembung, meragam, sembelit atau mendapat cirit-birit.

7. Dapatkan enzim untuk menghadamkan makanan sekiranya makan daging seperti di majlis kenduri atau jamuan. Enzim penghadaman yang paling mudah ialah nanas kerana ia mempunyai sumber bromelain yang banyak.

8. Kurangkan karbohidrat, lebihkan serat, enzim dan vitamin (daripada sumber yang asli dan bukannya pil vitamin).

**Terima kasih kepada Nizartwork untuk entri ini.

No comments: