Makan dengan tangan
Makan dengan menggunakan tangan dapat membantu proses penghadaman. Bagaimana ia berlaku?
Mengikut cara Rasulullah SAW, Baginda akan menggaulkan lauk dan nasi (atau roti) dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkannya sebentar, lalu Rasulullah akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya dan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi (atau roti) dan lauknya.
Kedua belah tangan manusia akan mengeluarkan tiga enzim dan enzim yang ada di sebelah tangan kanan itu dapat menolong proses pertama penghadaman. Sebab itulah kita digalakkan menggunakan tangan kanan untuk makan.
Perbuatan Rasulullah menghisap garam pula kerana ia adalah sumber mineral dari tanah yang diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari itu adalah sama dengan satu liter air mineral.
Selain dari sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan.
Cara mengunyah
Rasulullah akan mengunyah makanan sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut senang memproses makanan itu.
Cara minum
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh kerana makruh menghampiri kepada haram.
Jangan minum dari bekas yang besar dan jangan bernafas ketika sedang minum. Apabila minum dari bekas yang besar, lumrahnya seseorang itu akan meneguk air dan dalam proses itu, tentu akan menghembuskan nafas dari hidung kita. Apabila perkara itu berlaku, nafas yang dihembuskan akan mengeluarkan CO2 iaitu gas karbon dioksida yang apabila bercampur dengan H2o iaitu air akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, sekali gus menyebabkan minuman itu menjadi asid.
Sumber: Sinar Harian
No comments:
Post a Comment